Träna din hund för kapplöpning

En greyhound har de bästa egenskaperna i världen för att användas till hundkapplöpning. Hundrasen kan springa mycket långt och snabbt och det är främst den långsmala kroppen och de muskulösa benen som ligger till grund för detta. Vill man använda sin greyhound till hundkapplöpning är det otroligt mycket träning som gäller. En hund behöver tränas på precis samma sätt som en människa. Får hunden inte den motion som den behöver kommer den inte kunna prestera bra under tävlingar.

Kapplöpningshundens vardagsmotion

Med vardagsmotion menar vi den motion som hunden får varje dag. Leder och muskler behöver röra på sig och lungor behöver få andas frisk luft. Alla delar av hundens kropp behöver få röra på sig.

Precis som för människor är vardagsmotionen lika viktig för en hund. Det är vardagsmotionen som kommer att bygga upp en bra grundkondition. Om du någonsin ska kunna använda din greyhound till hundkapplöpningar så är vardagsmotionen den mest centrala delen. Det går inte att låta hunden ligga på soffan och få små promenader, åtminstone inte om du vill ge din hund en bra livskvalitet och en stark och hälsosam kropp.

Träna inför tävling

Den vardagliga motionen skiljer sig otroligt mycket från den typ av träning som du måste använda dig av för att träna inför en kapplöpning. På kapplöpningsbanan står hundarna uppradade i boxar och när dörrarna till dessa öppnas behöver din hund skjuta ut som en pil direkt. Därefter är det otroligt viktigt att din hund ska kunna komma upp i sin maxhastighet inom loppet av sekunder och sedan fortsätta att hålla denna hastighet under loppet av hundratals meter.

En hundkapplöpningsbana ligger mellan 320 meter och upp till 780 meter. Om du vill vara säker på att din greyhound kommer att klara av dessa moment så måste träningen du ger hunden även vara anpassad därefter. Du kommer inte att få några lyckade resultat genom fri lek eller genom att låta hunden löpa på ett fält. Sådana aktiviteter hör till vardagsmotionen och tävlingsspecifik träning ska vara betydligt mer utvecklad än så.

Det bästa alternativet för tävlingsträning är naturligtvis att låta hunden träna på en riktig bana. Har du tillgång till en sådan kan du använda dig av två populära och riktigt bra träningsmetoder för din hund. Ett bra sätt att träna hunden att snabbt komma upp i höga hastigheter och accelerera snabbt är att använda sig av en cykel. Du som tränare/ägare cyklar tillsammans med hunden och accelererar sedan snabbt med jämna mellanrum. Sänker hastigheten, accelererar igen.

Alternativ nummer två är att träna backsläpp tillsammans med sin hund.

Fördelen med att använda sig av en kapplöpningsbana är inte bara för att träna hunden inför en tävling genom att erbjuda bra springutrymme, utan även för att förbereda hunden för hur banan kommer att se ut. Om hunden ska tävla för första gången är det viktigt för psyket att hunden kan känna igen sig när den hamnar på tävlingsbanan. Hunden kommer att kunna fokusera på sin uppgift betydligt bättre, istället för att känna sig förvirrad eller nervös över platsen den befinner sig på.