Livet för en pensionerad hund

En karriär som elitidrottare varar inte för evigt vare sig man är fotbollsproffs eller en kapplöpningshund. En del hundar slutar på grund av skador, andra för att de helt enkelt börjar bli äldre och inte längre är lika snabba som i sin ungdom. När hundarna pensionerats finns det de som bor kvar hos sina ägare men många kommer till nya hem. När ägarnas främsta intresse är hundkapplöpningen som sådan snarare än själva individerna, ser de till att hela tiden ha hundar som kan tävla och gör sig av med de hundar som pensionerats. De före detta kapplöpningshundarna omplaceras då till nya hem eller adopteras ut till familjer där de får leva ett lugnare liv.

Greyhounden Myah

Myah är en brittisk greyhound som var mycket framgångsrik i Storbritannien när hon tävlade i hundkapplöpning. Hon tog hem många vinster och hyllades för sin snabbhet men precis som alla andra blev hon med tiden äldre och långsammare. Ägaren beslutade sig då för att det var dags för att pensionera henne och valde att omplacera henne via en organisation. Myah kom till ett medelålders par som sedan tidigare hade en omplacerad kapplöpningshund, Jack, och därför var vana vid både rasen och vid kapplöpningshundar. Det tog lite tid och en hel del arbete och tålamod från de nya ägarnas sida innan Myah hade vant sig vid ett vanligt familjeliv. Hon hade tidigare bott i ett hundstall och inte i ett hem och hon var till naturen ganska nervöst lagd. Med lugn och målmedveten träning fick de henne att uppskatta långpromenader i skogen och att slappa i soffan framför brasan. Numera lever hon ett liv värdigt en pensionär där hon kan rusa runt i trädgården, gräva i rabatten och få godbitar i köket. Nosen har fått gråa strån men hon är fortfarande en spänstig hund som älskar att springa.

Greyhound Trust

Det finns flera organisationer som omplacerar hundar. I Sverige har vi till exempel Hundstallet. I Storbritannien där hundkapplöpning är stort, finns bland annat Greyhound Trust som specialiserat sig på att omplacera just greyhound. De flesta av hundarna har varit kapplöpningshundar. En del av dem har gått i pension på grund av ålder, andra på grund av skador som gjort att de inte kunnat fortsätta. Några av hundarna är framgångsrika legender med många segrar bakom sig medan andra hundar bara haft en väldigt kort karriär då de inte visat sig lämpliga för kapplöpning.

Greyhound Trust grundades 1975 och hittar varje år nya hem åt omkring 4 000 pensionerade kapplöpningshundar samt även en del andra greyhound som bara varit familjehundar. Organisationen har i dag sju heltidsanställda och tre deltidsanställda som alla brinner för att ge hundarna ett tryggt hem där de kan känna sig älskade och ompysslade sina sista år i livet. Deras mål är att kapplöpningshundarna – oavsett om de varit mästare eller aldrig vunnit ett lopp – ska få pensioneras med värdighet. Utöver de anställda drivs organisationen av närmare 1 000 frivilligarbetare. Sedan starten har de hittat nya hem till över 100 000 hundar.

Om man vill adoptera en pensionerad kapplöpningshund ska man kontakta en förening nära där man bor och höra sig för hur adoptionsprocessen ser ut.