Hundkapplöpningsraser

Hundkapplöpningar är en sport som är populär i många olika delar av världen. England och USA toppar antagligen listan, men hundkapplöpningar finns även i Tyskland, Sverige, Spanien och på många fler platser. I dagsläget finns det enbart tävlingar för rasen greyhound, åtminstone om det handlar om större tävlingar. Då och då väljer dock arrangörer att även anordna tävlingar för hundrasen whippet och saluki.

Även om greyhounden är den ras som är mest använd i kapplöpning, och faktiskt är den snabbaste i världen, så finns det många andra raser som också lämpar sig för sporten. Dessa andra hundraser är förvisso inte lika snabba eller i lika stort antal, men tillräckligt för att människor ska dra nytta av deras fantastiska egenskaper. Människan hade med största sannolikhet även använt sig av många andra raser om det hade varit tillåtet, men i dagsläget är det endast whippet, greyhound och saluki som har tävlingslicens.

Whippet

Whippethunden använder sig gärna av synen i samband med jakt och av denna anledning passar whippet mycket bra för kapplöpningar där man använder mekaniska harar som lockbete. Hundrasen är otroligt aktiv och passar därmed mycket bra för denna typ av sport. Detta gör dock inte hunden oattraktiv som sällskapshund. Människor över hela världen har whippets som sällskapsdjur, eftersom den är lättlärd, trevlig, har humor och är mycket kärleksfull. För att en whippet ska ha en bra livskvalitet behöver den dock stimuleras på andra sätt än endast tränas för kapplöpning. Hunden blir lätt uttråkad och behöver således få testa på många nya saker hela tiden.

Ett stort plus för whippet är att rasen anses vara mycket frisk. När det kommer till ärftliga sjukdomar är förekomsten låg. Som tidigare nämnt behöver hunden få mycket motion och möjlighet att röra på sig. Får hunden inte tillräckligt med motion av vanliga promenader kan man t.ex. cykla tillsammans med sin hund eller släppa hunden på ett fält så att den får göra av med energi.

Greyhound

Greyhounden är den snabbaste hundras som vi har i världen. De riktigt snabba kan komma upp i en hastighet av hela 70 km i timmen och det är även tack vare denna egenskap som hundrasen används så flitigt i hundkapplöpningar. Man brukar säga att det finns två olika varianter av greyhound – standardhunden och kapplöpningshunden. Kapplöpningshunden är betydligt nättare i kroppen och kan väga upp till 10-15 kilo mindre än standardhunden.

Denna ras går tillbaka mycket långt i tiden och har varit en populär ras hos faraoner och högt uppsatta människor i Asien. Många hundrasers utseende förändras och avlas fram under loppet av många år, men för greyhounden har utseendet bestått sedan urminnes tider.

En mycket trevlig egenskap som greyhounden har är att den är mycket lugn inomhus. Hunden kallas gärna för världens snabbaste soffpotatis, just av den anledningen. När hunden vistas utomhus ger den dock järnet och älskar att få springa och sätta igång jaktinstinkten. Har man en greyhound behöver man vara införstådd med att jaktinstinkten är väldigt stark. Hunden kan när som helst få vittring eller syn på ett mindre djur och bege sig av. Av denna anledning bör du alltid ha din greyhound kopplad.