Greyhound – snabb och mycket intelligent

I hundvärlden finns det många hundar som är snabba, energiska, har bra temperament samtidigt som de fungerar utmärkt som familjehundar. En sådan hundras är greyhoundhunden. Rasen går tillbaka långt i tiden och har sitt ursprung i Orienten, något som tydligt syns på hundens nätta och smala utseende. Ledare och stora faraoner från Egypten och Asien hade rasen som sin absoluta favorit och experter menar att hunden också stannade i dessa regioner fram till Kristi födelse, då rasen tog sig vidare till England med hjälp av romarna.

Användningsområde och egenskaper

Generellt sett kan man säga att det finns två olika typer av användningsområden för greyhounden. Den ena är utställning och den andra är kapplöpning. Hundrasen lämpar sig även utmärkt för sporter som agility eller lydnad, men det är främst som familjehund eller i kapplöpningsspåret som rasen syns till som mest.

Temperamentet och mentaliteten hos rasen gör att den passar utmärkt tillsammans med barn. När det kommer till andra, mindre djur kan man dock behöva se upp. Hundrasen har en stark jaktinstinkt och kan lätt fara iväg om man inte har den kopplad. Detta kan ske trots ordentlig lydnadsträning.

Trots sitt temperament är en greyhound otroligt kärleksfull och intelligent. Hundrasen älskar att få vara med där det händer och visar stort lugn och tålmodighet. Utöver detta så har greyhounden ett stort sinne för humor och älskar att få sina familjemedlemmar att skratta. Med sitt stora hjärta och tillgivenhet är denna hundras mycket beroende av sin flock eller familj. Av denna anledning är det alltid att rekommendera att man har minst två hundar av samma ras, så att flockmentaliteten gynnas på rätt sätt.

Storlek

Hur stor en greyhound är beror på många olika faktorer. Standardhunden är kraftigare än den variant som används till kapplöpningar och här skiljer det många kilo mellan de olika sorterna. För standardhundar gäller en vikt på 30-35 kilo för hanar och 28-42 kilo för tikar. Tittar man istället på kapplöpningshunden så ligger den ungefär 10-15 kilo under standardvarianten.

Trots att hundrasen kan variera kraftigt när det kommer till kilon, så är storleken på hunden oftast detsamma oberoende på vilken variant man tittar på. Greyhoundens mankhöjd möter 71-76 centimeter för hanar, medan tikar har en mankhöjd på cirka 68-71 centimeter.

Lure coursing

Har du hört talas om lure coursing? Om du inte är insatt i hundkapplöpningar så har du antagligen inte detta. Lure coursing kallas den sport där vinthundar, vanligtvis greyhound, springer runt en bana eller på ett fält i jakt på en mekanisk hare. I många fall skippar man haren helt och använder sig istället av trasor eller andra föremål som lockar till så kallad hetsjakt. Haren springer i ett så kallas sicksackspår, vilket är ett sätt att simulera de verkliga rörelsemönster som en hare har. Jaktinstinkten hos greyhounden kickar genast igång och hundarna far iväg i en rasande fart.

Lure coursing är dock ingen tävling eller sport i sig, utan ett bruksprov för vinthundraser. Alla vinthundar har möjlighet att delta och banan är vanligtvis mellan 700 till 1000 meter lång. De hundar som får bäst placering får ett certifikat.